Védi a szív egészségét is, ugyanis a magnézium fontos szerepet tölt be a vérnyomás csökkentésében, a szívinfarktus, az érelmeszesedés és a stroke megelőzésében. Ezen kívül a köles gazdag a szintén szív védelmét biztosító káliumban. Ez az ásványi anyag értágító hatású, szintén a vérnyomás szabályozásában, valamint a keringési rendszer optimális működésében vesz részt. A köles rostokban gazdag. Friss kutatások szerint a rostok rendszeres fogyasztása a mellrák megelőzésének egyik legegyszerűbb módja. Körülbelül 50%-kal csökkenthetik az esélyét a mellrák kialakulásának azok a nők, akik naponta legalább 30 gramm rostot fogyasztanak. A rostok fogyasztása mellett azonban nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű (2-3liter/nap) folyadék fogyasztásáról sem. Ha ennél kevesebbet iszunk, előfordulhat, hogy negatív hatást érünk el, ugyanis ekkor a rostok nem tudnak kiürülni, kellemetlen hasi panaszokat okozhatnak.A rostok továbbá hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, segítenek megelőzni a székrekedést, felesleges gázképződést, puffadást és az ezekből eredő hasi görcsöket. Javítják a tápanyagok felszívódását és csökkentik súlyosabb emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is, mint például gyomorfekély, vastagbélrák.
A köles bővelkedik antioxidánsokban is, melyek amellett, hogy semlegesítik a szervezetben keletkező káros szabad gyököket, segítenek megszabadulni, az elsősorban a májban és vesében felhalmozódó, méreganyagoktól. Az antioxidánsok közül a kölesben leginkább a kvercetin, kurkumin, ellagsav és egyéb katekinek fokozzák a kiválasztási folyamatok és a semlegesítő, enzimatikus aktivitást.
Kutatások igazolják, hogy a köles rendszeres fogyasztása javítja az életminőséget gyermekkori asztmában és megakadályozza annak előre haladását. Habár, a bizonyítékok ellentmondásosak, és további vizsgálatokat igényelnek, az elmondható, hogy lényegesen kevesebb zihálás és asztmás roham figyelhető meg azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen sok kölest esznek.
A Természet Áldása hántolt kölesből készíthetünk köleskását, vagy akár ha előre megfőzzük, kitűnő reggelire is összekeverve gyümölcsökkel, joghurttal, olajos magokkal, mézzel. Egészségesebbé és változatosabbá tehetjük az ebédeket, vacsorákat, ha köretnek kölest készítünk, de akár salátába, rizottóba, levesekbe, egytálételekbe, valamint egyes desszertekhez is kiváló.
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása