Sri Lanka területén a kókuszpálmát és termését évszázadok óta az „Élet fájának” tartják. A növény minden részét felhasználják: a törzse és levele építőanyag, rostjából szőnyegek, kötelek készülnek, a csontos termésfalból dísztárgyakat és használati eszközöket faragnak.
A dióbél felvágva és szárítva kerül kereskedelmi forgalomba, ez a korpa. Ezzel találkozhatunk reszelék formájában.
Eredetileg hasmenés és kiszáradás enyhítésére alkalmazták. Egyre több kutatás számol be antidepresszáns hatásáról. Az idegrendszerre jótékony hatást gyakoroló foszfor, magnézium és B6 vitamin tartalma hozzájárul a depresszió kezelésének eredményességéhez.
A daganatos betegségek megelőzésében szerepet játszó antioxidáns hatását fenolos összetevőinek és flavonoidjainak tulajdonítják. Leginkább a mellrák és vastagbélrák kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet.
Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz E-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot, cinket és vasat.
Kalcium tartalma révén hozzájárul a csontok szilárdságának biztosításához, az idegek és izmok ingerelhetőségéhez, az izom-összehúzódáshoz valamint a véralvadásban is szerepet tölt be. A kalcium felszívódásához szükséges D-vitamin is megtalálható a kókuszban, így gyermekek, kismamák, csontritkulásban szenvedők számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Kutatások során bebizonyították a kókusz fogyasztásának jótékony hatását az elhízás, diszlipidémia (kóros vérzsír-összetétel), emelkedett LDL szint, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás kezelésében. Az Alzheimer betegség kezelése során a kókusz rendszeres fogyasztása pozitív változásokat idézett elő.
A kókusz zsírtartalmának körülbelül a feléért a laurinsav felel. Ez a telített zsírsav megtalálható az anyatejben is. Immunerősítő, antivirális (vírusellenes) és antimirobiális ( gomba és baktérium ellenes) tulajdonságokkal rendelkezik. Többek között a herpesz, influenza, patogenetikus baktáriumok ellen hatásos. Gátolja az egyik legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozó, Helicobacter pylori elszaporodását.
A laurinsav antibakteriális hatása a fogszuvasodás és szájban keletkező gyulladást előidéző baktériumokkal szemben érvényesül. Kis mennyiségben tartalmaz gombaölő tulajdonságú kapril savat is.
A kókuszban található közepes szénláncú zsírsavakat (MCT zsírok) a szervezet azonnal fel tudja használni energiaként. A többi zsírsavval szemben, lebontásukhoz nem szükséges az epe és a hasnyálmirigy által termelt lipáz.
Telített zsírtartalma révén emeli a vér összkoleszterin szintjét, a HDL-t és az LDL-t egyaránt. Azonbanerőteljesebben növeli meg a HDL-szintet („jó koleszterin”) végeredményben az LDL-szint( „rossz koleszterin”) csökkenésével számolhatunk, amely a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti.
A kókusz biztosítja fizikai és sporttevékenység közbeni jobb állóképességet. Káliumtartalma révén a megfelelő izomműködéshez ás, a görcsök megelőzéséhez járul hozzá. Elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit.
Kedvező hatással van gyomor és a bélrendszer megbetegedésire, a teljes immunrendszerre. A kókuszrostok fogyasztása enyhíti a bélgörcsöket. Anyagcsere gyorsító hatású. Rendszeres fogyasztása csökkenti az abdominalis (has körüli) zsírréteget. Enyhíti az aranyér okozta fájdalmakat és csillapítja a gyulladásokat.
Remek alapanyag különböző ételek főzéséhez, sütéséhez, húsételek, müzlik, kásák, desszertek, sütemények turmixok készítéséhez.
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása