Szoptatási praktikák

Szoptatási praktikák

Kezdő anyukaként az egyik legtöbb fejfájást a szoptatás okozza. Sokan gondolják, hogy a szoptatás ösztönös dolog, nincs benne semmi ördöngösség. Az édesanyák többsége azonban nem így nyilatkozna, hiszen rengeteg türelmet, gyakorlást igényel, hogy rutinszerűen meg tudjunk etetni egy éhes csecsemőt.

Kezdeti nehézségek

Szoptatási praktikák

A szopóreflex a baba elemi reflexei közé tartozik: ha ujjunkkal finoman a csecsemő szájához érünk, azonnal keresi a mellbimbót. Az első időszakban tegyük minél többször mellre a kicsit, akár óránként is szophat. Ez elősegíti a tejbelövellést, a baba is gyorsabban szabadul meg a magzatszuroktól az előtejnek köszönhetően.

Kezdetben még keveset eszik, és gyorsan el is fárad, hiszen a gyomra nagyjából cseresznye nagyságú. A tejelválasztás beindulásával már egyre gyakrabban és ügyesebben eszik a baba, és körülbelül egy hónapos korra beáll a két-három óránkénti etetés. Ekkorra már egy étkezésre megeszi az adagját, és két-három órát kibír két szoptatás között a csecsemő. Ez azért jó, mert így a baba nyugodtan tud emészteni, aludni az étkezések között.

Nem mindegy a technika

A zökkenőmentes szoptatás során arra kell ügyelni, hogy az egyik mellet teljesen ürítse ki a baba, így nem fog pangani a tej, és nem keményedik be az emlő. Fontos, hogy a teljes bimbóudvar legyen a kicsi szájában, mert így nem fogja felsérteni a mellbimbót, és hatékonyabban tudja kipréselni ínyével a tejet. Azonban fontos, hogy ne csak a hígabb előtejből, hanem a tápanyagban gazdagabb, zsírosabb utótejből is egyen.

Mit ehet az anyuka?

Lényeges szempont az étkezés során, hogy nem kell két ember helyett enni – hasonlóan a várandóssághoz –, csak annyit egyen a szoptató nő, amennyivel jóllakik. Nagyanyáink idején előszeretettel ittak tehéntejet, fogyasztottak madártejet, mivel úgy tartották, hogy ezek fokozzák a tejtermelést – arról viszont megfeledkeztek, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem ajánlott sem a kicsinek, sem az édesanyának.

A folyadékbevitelre is ügyelni kell: mellőzzük a kávét, az alkoholos italokat, helyezzük előtérbe a vizet, teákat, gyümölcsleveket. Érdemes odafigyelni a változatosságra, így rendszeresen ehetünk gabona- és zöldségféléket, kevésbé zsíros állati alapanyagokból készült ételeket, friss idénygyümölcsöt és -zöldséget.

A szakemberek véleménye alapján féléves kor körül csökken a kisbabák érzékenysége, így lassan valamennyi ételt beiktathatjuk az étrendünkbe.

 

Szakértőként Dr. Kováts Ildikó főorvost kérdeztük.

– Milyen az összetétele az anyatejnek?

– Az anyatej összetétele nem állandó, mindig a baba korának és szükségletének megfelelő. A zsír, fehérje, szénhidrát és ásványi anyagok tartalma olyan, hogy a csecsemő emésztőrendszere könnyen fel tudja dolgozni. Vastartalma nem túl nagy, de anyatejből a vas ötven százaléka felszívódik, a tehéntejből pedig csak a tíz százaléka! A vitaminok mellett nagyon fontos immunglobulinok vannak az anyatejben, amelyek védelmet biztosítanak a kórokozók ellen. Ez sajnos a tápszerekben nincs. Az anyatej nyolcvan százaléka víz, így a szoptatás mellett nem szükséges itatni az újszülöttet, esetleg nyári nagy melegben. A tej eleje vizesebb, a zsírosabb összetétel a szopás végére marad. Ezért fontos, hogy mindig teljesen szívja ki a mellből a tejet a baba!

– Mit tehet a kétségbeesett anyuka, ha minden próbálkozás ellenére sem eszik a gyermek?

– Ennek elég sok oka lehet. Meg kell nézni, nem rövid-e a nyelvfék. Azután meg kell nézni, eléggé bekapja-e a mellbimbót a baba. A szopás erősségét lehet fejleszteni a szájizmok erősítésével, ennek megvan a megfelelő technikája. Ha a tej hirtelen nagy mennyiségben lövell be, le kel fejni szoptatás előtt 20-30 millilitert, mert annyira feszes lehet a mell, hogy az újszülött nem tudja beindítani a szopást.

– Érdemes szoptatási tanácsadót felkeresni?

– Természetesen minden segítséget igénybe kell venni, mert a szoptatás a legfontosabb a baba fejlődése szempontjából az első fél évben!

– Melyek a legismertebb szoptatási pozíciók?

– A szülés után  fekve, a későbbiekben már ülve tudnak az anyukák szoptatni. A legfontosabb, hogy kényelmes legyen a helyzet, és közben ne foglalkozzon mással az anyuka, csak a babával.

– Léteznek tiltott ételek a szoptató anya számára?

– Ebben a kérdésben sok tévhit van. Nem azért hasfájós egy baba, mert az anyuka puffasztó ételeket evett! Sajnos az anyatej nagy tejcukortartalma az emésztés során nagy mennyiségű gázzal jár, és ez feszíti a baba hasát. Ha mindenféle diétát tartunk, sok alapvető vitamin, ásványi anyag nem kerül be az anya szervezetébe, és emiatt nem lesz megfelelő az anyatej összetétele! Ha kis mennyiségű vér ürül a széklettel, az lehet tehéntejfehérje-érzékenység miatt, ekkor az anyukának tejmentes diétán kell lennie. Természetesen lehet a baba allergiás bizonyos ételekre, ezt figyelni kell, és ilyenkor azt az egy-két ételt ki kell vonni az étrendből. Nem célszerű zsíros ételeket enni, és túl sok szénhidrátot. Fogyókúrázni szoptatás alatt nem szabad! Ha ezeket a szabályokat az anyukák betartják, sok boldogságuk lesz a szoptatás alatt, és a kisbabájuk szépen fog fejlődni.

Tekintse meg Baba-Mama termékkínálatunkat.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége