Rakott kelbimbó

Rakott kelbimbó

Jellegzetes ízével a kelbimbó a magyar konyha kedvelt alapanyaga. És még egészséges is!

Hozzávalók:

A rizshez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 250 g rizs – jázmin (szárazon)
  • 530 ml víz
  • 2 teáskanál ételízesítő

A raguhoz:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 3 csipet fehér bors (őrölt)
  • 1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • 300 ml víz
  • 1 evőkanál pirospaprika (őrölt)
  • 250 g sertés darált hús (sovány)

A rétegezéshez:

  • 400 g kelbimbó
  • A sütőtál kikenéséhez
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére:

  • 300 g tejföl (20%-os)
  • 70 g trappista sajt (reszelt)

Elkészítés:

Egy edényben olajat hevítünk, hozzáadjuk a rizst, majd fehéredésig pirítjuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd alaposan összekeverjük. Pár percig forraljuk, majd lekapcsoljuk alatta a lángot. Fedő alatt hagyjuk készre párolódni. A hagymákat apró kockákra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük és olívaolajon elkezdjük pirítani. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és majoránnával. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Beletesszük a darált húst, alaposan összekeverjük, majd az egészet készre főzzük. A kelbimbókat félbevágjuk, majd sós vízben, forrástól számítva 10 percig főzzük. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljára tesszük a kelbimbó felét. Összekeverjük az elkészült darált húsos ragut a rizzsel, és a kelbimbóra kanalazzuk. A maradék kelbimbókat a rizses húsra helyezzük, majd rásimítjuk a tejfölt és megszórjuk reszelt sajttal. 200 Celsius-fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a sajt szépen rá nem pirul.

 

Forrás: csaladireceptkonyv.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége