Mákos-citromos torta

Mákos-citromos torta

A mákos-citromos torta egy igazi csemege, melynek krémes mákos tölteléke és citromos íze egyszerűen lehengerlő.

Mákos-citromos tortaHozzávalók a tésztához:

  • 170 g puha vaj
  • 120 g cukor (vagy cukorhelyettesítő)
  • 3 db nagy, szobahőmérsékletű tojás
  • 250 g liszt
  • 2,5 tk sütőpor
  • 2 ek darált mák
  • 2 tk reszelt citromhéj (2 citrom reszelt héja)
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk vanília aroma
  • 120 ml szobahőmérsékletű író

A krémhez:

  • 230 g puha vaj
  • 120 g mascarpone
  • 280 g porcukor (vagy porcukorhelyettesítő)
  • 3 ek citromlé
  • 1 tk vanília aroma

Laktózérzékenyek számára már kapható laktózmentes vaj, margarin, író és marcarpone.

Elkészítés

  1. Melegítse elő a sütőt 180 ˚C-ra. Vajazzon ki 2 db kerek, 23 cm-es tortaformát, az aljukra tegyen sütőpapírt.
  2. Keverőtálban kb. 2 percig magas fokozaton mixelje össze a 170 g vajat a 120 g cukorral. Egyesével adja hozzá a tojásokat, mindegyiket külön-külön alaposan elkeverve.
  3. Egy kisebb tálban keverje össze a lisztet, a sütőport és a darált mákot. A vajas masszához adja hozzá a száraz hozzávalók felét és alaposan mixelje el.
  4. Következő lépésben adja hozzá a tésztakeverékhez a 2 ek citromlevet, az 2 tk citromhéjat és az 1 tk vanília aromát. Mixelje össze a hozzávalókat.
  5. Vegye le a mixer fokozatát alacsonyra és öntse hozzá a masszához a 120 ml írót és a maradék lisztkeveréket közepes fokozaton keverje tovább egyenleteste.
  6. Ossza el a masszát a 2 tortaformában egyenlő részre.
  7. Süsse a tésztát 20-25 percig 180 ˚C-on. Akkor van kész, ha a közepébe beszúr egy fogpiszkálót és kihúzva az tiszta marad.
  8. Az elkészült tésztalapokat hagyja teljesen kihűlni.
  9. Egy nagyobb keverőtálban kézimixer segítségével keverje krémesre a vajat (kb. 2 percig). Adja hozzá a mascarpone-t és úgy is mixelje egyenletesre a masszát. Végül adja hozzá a porcukrot, a citromlevet és a vaníliát, majd magas fokozaton mixelje kb. 5 percig. Vigyázzon, a krémet ne mixelje túl, hogy az ne legyen darabos.
  10. Az 1. tésztalapot kenje meg a krém 1/3-ával, majd a 2.-at is. A maradék krémmel vonja be a torta oldalait is. A tetejét szórja meg egy kis darált mákkal. A tortát díszítheti még krémrózsákkal, citrommal vagy akár egy citromhéjrózsával is.

 

Forrás: https://natashaskitchen.com

 

Részletes recept videóval: https://natashaskitchen.com/lemon-poppy-seed-cake/



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége