Gnocchi Marinara szósszal

Gnocchi Marinara szósszal


A Marinara szószt, azaz tengerész szószt, Nápolyban készítették először.  A Marinara egy igazi olasz paradicsomszósz, mely ízében könnyedebb mint a klasszikus paradicsomszósz. Ízesíthetik olívabogyóval, kapribogyóval és szardellával is.


A következő receptben gnocchival ajánljuk, de tökéletesen passzol a spagettihez, vagy kitűnő pizzafeltétnek is.

Gnocchi Marinara szósszal

Hozzávalók:

  • 2 doboz (90 dkg) kiváló minőségű, édes paradicsomkonzerv vagy konzerv és friss, lehámozott paradicsom keveréke
  • Fél pohár extra szűz olívaolaj
  • 2 kisebb főzőhagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 2 szár zeller, finomra vágva
  • 2 sárgarépa, finomra vágva
  • Fél teáskanál frissen őrölt tengeri só
  • Ízlés szerint frissen őrölt feketebors
  • 2 babérlevél
  • Ízlés szerint zöldfűszer-ágak: oregánó/rozmaring/kakukkfű (vagy-vagy alapon)
  • 1 teáskanál kissé összezúzott, sós kapribogyó: ha kaprit használunk, a só előtt tegyük a szószba és csak akkor sózzunk a végén, ha úgy érezzük, hogy szükséges
  • Pár szem friss, fekete vagy lila olívabogyó (ha frissen kerül felhasználásra a szósz)
  • 1-2 csík szardellafilé 
  • Ízlés szerint 1 dl vörösbor

Elkészítés:

  1. Közepesen forró serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá először a finomra vágott főzőhagymát, majd a fokhagymát.
  2. A hagymákat üvegesre pároljuk, adjuk hozzá a finomra vágott zellert, a sárgarépát, és ha használunk, a szardellafiléket.
  3. Pároljuk őket kevergetve kb. 4-5 percig, a végén keverjük hozzá a babérleveleket, a kissé áttört kapribogyót és ízlés szerint zöldfűszer-ágakat (a kakukkfűt javasoljuk, kevésbé meghatározó az íze, mint a rozmaringnak, de egyébként mindenki használja azt, amit szeret)
  4. Tegyük hozzá a paradicsomot és a bort.
  5. Alacsony lángon, olykor megkeverve főzzük, amíg a szósz besűrűsödik: kb. 1 óra. Közben kóstoljunk, őröljünk bele feketeborsot, és ha szükséges, sózzunk (bár a kapribogyó mellett nem, vagy csak igen kevés sóra van szükség). A paradicsom savasságának kiegyensúlyozására adhatunk hozzá 1 teáskanál nádcukrot is. Aki zöldfűszerként bazsalikomleveleket használ, ezen a ponton tegye a szószba. Ha Marinaránk frissen kerül felhasználásra, főzhetünk bele pár szem egész fekete vagy lila olívabogyót. Amikor kész, távolítsuk el belőle a babérleveleket, a zöldfűszer-ágakat és a szardella-csíkokat.
  6. Használjuk ízlés szerint frissen, apróra vágott zöldfűszerrel meghintve vagy zárjuk üvegbe: hűtőben 1-2 hétig is eláll.

 

Forrás: www.https://masteszta.blog.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége