A paradicsom színanyaga, a likopin csökkenti a magas vérnyomást

A paradicsom színanyaga, a likopin csökkenti a magas vérnyomást

Likopintartalmú élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető a különböző szív-érrendszeri betegségek kockázata. A különböző, paradicsomból készült termékek, illetve likopintartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása csökkentheti a leggyakoribb szív- és érrendszeri rizikófaktorokat, úgymint a magas LDL-koleszterin.


A krónikus hipertónia (magas vérnyomás) az egyik leggyakoribb hajlamosító tényezője a szív-érrendszeri betegségeknek, amelyek a lakosság nagyon nagy részét érintik. A legfőbb rizikófaktor, amely agyi érkatasztrófához, szívrohamhoz és akár veseelégtelenséghez is vezethet, a mai napig az egyik vezető halálozási ok világszerte. Becslések szerint évente körülbelül 7 millió ember halálát okozza és további 1,5 milliárd ember életét nehezíti meg a magas vérnyomás, illetve az ezzel járó szövődmények. Magyarországon az összlakosságból megközelítőleg 2,5 millió ember érintett.


A paradicsom színanyaga, a likopin csökkenti a magas vérnyomástA riasztó adatok jellemezte helyzetben némi reményt nyújthat, hogy életmódbeli irányváltással sikeresen csökkenteni lehet a krónikusan fennálló magas vérnyomást, illetve késleltetni lehet az abból adódó szövődmények kialakulását. A Brit Hipertónia Társaság a következő változtatásokat javasolja: nátriumbevitel csökkentése, rendszeres aerob testmozgás, alkoholfogyasztás korlátozása. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a változatos, zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend, illetve a magas antioxidánstartalmú ételek fogyasztása nagyban javíthatja a különböző szív- és érrendszeri panaszokat. A természetes antioxidánsok egyike a likopin, amelynek vérnyomáscsökkentő hatása tudományosan bizonyított.


A likopin egy vörös színű karotinoid, amely a paradicsom színanyaga, de sok más növény termésében is megtalálható (csipkebogyó, görögdinnye, guáva, papaya, piros húsú grépfrút, a teljesség igénye nélkül). A likopin a növényekben fontos szerepet tölt be, hiszen antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a növényt a káros, reaktív oxigénszármazékokkal szemben. Épp ez a szabadgyök-fogó képesség az, amely számunkra is előnyös lehet: likopintartalmú élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető a reaktív oxigénszármazékok érfalakra kifejtett káros hatása, ezzel együtt a különböző szív-érrendszeri betegségek kockázata.


Vizsgálat bizonyítja, hogy
 nyolchetes vagy hosszabb ideig tartó, legalább 15 mg/nap dózisú kezelés jelentősen csökkenti a magas vérnyomást, de csak olyan esetben, amikor a mért vérnyomásérték magasabb, mint 130 Hgmm.


Azt is megfigyelték, hogy likopinkezelést követően csökkent a magas diasztolés vérnyomás azoknál a személyeknél, akiknél emelkedett (nagyobb, mint 80 Hgmm) értékeket mértek. A vizsgálat során kapott eredmények alátámasztják azt a feltételezést, hogy a különböző, paradicsomból készült termékek, illetve likopintartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása csökkentheti a leggyakoribb szív- és érrendszeri rizikófaktorokat.


Kovács Balázs cikke



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége